FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 12 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 12 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Thu Jun 18, 2015 9:54 am

» soalan BM
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:53 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:49 pm

» pecahan
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:41 pm

» Karangan : GURU SAYA
by 'Ainun Najihah Tue May 19, 2015 3:55 pm

» 14 Perkara Utama Mengenai Fail Meja
by salshark58 Tue May 12, 2015 9:33 am

» SOALAN KBAT
by syrfna Sun Apr 26, 2015 9:08 pm

» Nak atasi subjek yang x pernah lulus !
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:50 pm

» Kawan nk x???
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:48 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:47 pm

» BARU atau BAHARU
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:41 pm

» talk in english, IF YOU DARE!
by Nuhaaa98 Tue Mar 17, 2015 10:41 pm

» geografi NOTA
by logapriya.murugaiah Sat Nov 29, 2014 7:44 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 1:06 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 12:36 pm

» math : Strawberry
by ijibang Wed Nov 26, 2014 1:21 am

» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
KAYAK Stress10 KAYAK Ikon_b10 KAYAK Andadibuli KAYAK Berikanper KAYAK Ikon_j10 KAYAK Ikon_a11 KAYAK Ikon_a12
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


KAYAK

Go down

KAYAK Empty KAYAK

Post by azida on Wed Jul 15, 2009 11:35 am

KAYAK

Secara amnya, semua kayak mempunyai bahagian-bahagian berikut namun; berbeza dan segi saiz, bahan binaan dan bentuknya. Penerangan di bawah akan menerangkan fungsi setiap bahagian yang terdapat pada sesebuah kayak.

Bow dan Stem (Haitian dan Buritan):
Bahagian muncung hadapan dan belakang kayak. Berbentuk tajam dan bulat. Bow adalah muncung bahagian hadapan manakala stem ialah muncung bahagian belakang. Kedudukan kedua-dua bahagian ini kadangkala amat mengelirukan. Oleh itu, bahagian ini boleh ditentukan dengan meninjau bentuk coaming dan arah tempat duduk sesebuah kayak. Bahagian ini amat mudan rosak jika tidak dikendalikan dengan baik. Fungsi utamanya ialah memotong air dan memecah ombak selain menjadi panduan arah tujuan kayak.

Hull:
Dinding, lantai, geladak bahagian bawah kayak, la mempunyai bentuk yang berbeza-beza bergantung kepada jenis kegunaan sesebuah kayak.

Deck (Geladak Atas):
Dinding bahagian atas kayak di mana terletaknya cockpit, la berfungsi menutup bahagian atas kayak dan melindungi bahagian kaki pedayung serta memudahkan kemahinan gulingan. Dek hadapan dipanggil fbredeck manakala dek belakang dipanggil aftdeck. Sejenis tali atau tempat pemegang yang terdapat di bahagian hujung bow dan stem. Kegunaannya ialah untuk memudahkan anda mengangkat sesebuah kayak, berpaut apabila terbalik dan mengikatnya ke tebing.

Toggle terbahagi dua iaitu toggles yang tenditi daripada tali yang dilkat pada sejenis pepegang yang diperbuat daripada kayu atau plastik. la lebih selamatdan setesa
digunakan. Eng loops pula terdiri dari seutas gelungan tali yang tertetak dihujung bow dan stem, la murah dan mudah disediakan tertapi berbahaya kerana di kawasan arus deras, end loop kayak yang terperangkap dalam pusaran ár boleh mencederakan tangán anda.

Cockpit:
Ruangan yang terletak ditengah-tengah kayak dan diantara fbredeck dan aftdeck. la merupakan kawasan dimana pedayung duduk di dalamnya. Bahagian hadapan dan belakang kayak boleh ditentukan dengan melihat kepada bahagian cockpit. Bahagian hadapannya berbentuk lebih kecil berbanding bahagian belakang. Tempat duduk kayak yang terdapat dalam cockpit pula selalunya hampir dengan bahagian belakang cockpit.


Seat (Tempat Duduk):
Tempat duduk pedayung yang terietak di dalam cockpit, la terbahagi kepada beberapa jenis iaitu tempat duduk standard (mempunyai saiz yang, tetap, tempat duduk sederhana (untuk kegunaan rekreasi), tempat duduk ketat (untuk kegunaan aktiviti rodeo dan arus deras) dan tempat duduk boleti laras. Tempat duduk yang tlnggi akan memberikan kesan terhadap daya dayungan dan menambahkan kelajuan kayak tetapi rendan tahap ¡mbangannya. Tempat duduk yang rendan pula stabil ¡mbangannya namun menghasilkan daya dayungan yang rendati.

Coaming:
Bahagian tepi yang kecil dan nipis mengelilingi cockpit. Berfungsi untuk menghalang air dan memasuki cockpit dan tempat untuk mengikat spray cover.

Knee Brace:
Terietak di bahagian bawah coaming di bahagian foredeck. Fungsi utamanya ialah untuk menyokong lutut pedayung dan memberikan cengkaman kaki pedayung yang lebih kuat terhadap kayaknya. la memudahkan kemahiran gulingan dan mengelakkan pedayung dan terkeluar apabial terbalik. la hanya terdapat pada kayak arus deras dan slalom sahaja.

Towline/Deckllne:
Tall yang diikat darihujung bow ke sisi kin dan kanan coaming hingga ke bahagian stem, la berfungsi sebagai tali untuk menyelaroaf, penunda, mengikat alatan dan mengikat kayak. Tidak semua kayak memiliki towline.

Keel:
Terietak di bahagian geladak bawah kayak. Fungsi utamanya ialah untuk membelah arus dan bertindak sebagai kemudi. la membolehkan sesebuah kayak itu bergerak lurus dengan cepat. Tidak semua kayak mempunyai keel. Selain keel, terdapat juga beberapa alatan yang mempunyai fungsi sama dengan keel iaitu skeg, sejenis kemudi yang boleh dipasang dan dilucutkan. Rudder pula merupakan sejenis keel yang boleh laras atau dikawal pergerakan kemudinya. Selalunya rudder terdapat pada kayak laut dan kayak pertandingan pecut.

Footrest:
Terietak dibahagian foredeck dan merupakan tempat meletak kaki pedayung. la berfungsi memberikan daya cengkaman dan sokongan tenaga yang lebih yang dihasllkan melalui kombinasi pergerakan tangán, bahu, lowerback dan kai terhadap penghasilan daya dayungan yang baik. Selain itu ia berfungsi sebagai alat keselamatan yang mefindungi pedayung dan terhentak atau meogelunsur ke hadapan akibat hentakan atau pelanggaran. Secara umum terdapat tiga jenis footrest iaiut:-

i. Verbentuk bar yang dipasang pada bahagian sisi port dan starboard kayak;
¡i. Bentuk pasangan pedal yang terletak juga di sisi port dan starboard kayak;
iii. Bentuk bulk head yang memenuhi bongkah rata dan memenuhi bahagian bow
sesebuah kayak.

Buoyancy (Bahan Apungan):
Bahan apungan terdapat di dalam kayak, la terletak di bawah deck di bahagian bow dan stem. Fungs! utamanya ialah untuk mengapungkan kayak apabila terbalik dan dimasuki air. Selain itu ia juga mengukuhkan dan mçiyokong bahagian geladak atas dan bawah. Secara amnya terdapat tiga jenis buoyancy iaiut:-

a. Beg Udara:

Sejenis beg yang dibuat dan kanvas dan diletakkan di dalam kayak di bahagian bow dan stem. Udara dipamkan ke dalamnya. la boleh dibawa dan keluar dari kayak dengan mudah. la mempunyai daya apungan yang amat tinggi namun mudah bocor.

b. Foam Gabus/Getah Lembut):

Dibuat dari jenis buih getah/plastik yang dimampatkan. la memiliki daya apungan yang tinggi dan menyokong bahagian geladak atas dan bawah dengan kuat. Namun begitu, bentuknya yang nipis memudahkan banyak air masuk ke dalam kayak berbanding beg udara.

c. Polisterin:
Bahan yang amat popular digunakan dalam kayak-kayak buatan tempatan. Harganya amat murah dan mempunyai daya apungan yang tinggi serta boleh menyokong bahagian geladak atas dan bawah dengan baik. Kekurangannya ialh rapuh dan mudah rosak.

Deck Eye/Eye Cleat:
Lubang atau besi yang terdapat di atas geladak beriungsi untuk mengikat towline di kawasan atas geladak.

Eye Pit:
Lubang yang terdapat di hujung bow dan stem sesetengah jenis kayak. Berfungsi untuk memegang loop atau toggle yang dipasang padanya.

Hatches:
Lubang penutup yang terdapat di tengah bahagian foredeck. Fungsinya ¡alah untuk tnenyimpan peralatan diri dan perkhemahan. Saiz hatches ini bergantung kepada saiz dan bentuk kayak itu sendiri. la hanya terdapat pada kayak laut.

Back Strap:
Sejenis tali dan lapisan getah yang diikatkan pada bahagian belakang tempat duduk. La mempunyai betbagai-berbagai bentuk. la memberikan keselesaan kepada pedayung untuk menyandarkan bahagian belakang mereka sewaktu berdayung. Selain itu, ia juga bertindak sebagai alat keselamatan yang berfungsi melindubgu bahagian belakang pedayung tercedera akibat hentakan dan belakang.


Last edited by azida on Wed Jul 15, 2009 11:50 am; edited 1 time in total

azida
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 9
Age : 39
Location : keningau
Registration date : 30/06/2009

Back to top Go down

KAYAK Empty Re: KAYAK

Post by azida on Wed Jul 15, 2009 11:48 am

KAYAK Img_4212

azida
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 9
Age : 39
Location : keningau
Registration date : 30/06/2009

Back to top Go down

KAYAK Empty Re: KAYAK

Post by azida on Wed Jul 15, 2009 11:53 am

https://i.servimg.com/u/f88/14/08/98/23/dayang10.jpg[/img][/url]om/u/f88/14/08/98/23/kayak11.jpg[/img][/url]
KAYAK Kayak12


Last edited by azida on Thu Jul 16, 2009 10:32 am; edited 1 time in total

azida
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 9
Age : 39
Location : keningau
Registration date : 30/06/2009

Back to top Go down

KAYAK Empty Re: KAYAK

Post by Cikgu X on Wed Jul 15, 2009 1:05 pm

tq cikgu atas perkongsian info ini...

_________________mbf...
KAYAK To_tea16
Cikgu X
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

Back to top Go down

KAYAK Empty Re: KAYAK

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum