FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...

Join the forum, it's quick and easy

FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
FORUM MARI BELAJAR
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 13 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 13 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Detergent, suggestions
by samuelbass Sun Jan 09, 2022 4:38 pm

» Nak beli mesin basuh
by samuelbass Sun Jan 09, 2022 4:32 pm

» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Thu Jun 18, 2015 9:54 am

» soalan BM
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:53 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:49 pm

» pecahan
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:41 pm

» Karangan : GURU SAYA
by 'Ainun Najihah Tue May 19, 2015 3:55 pm

» 14 Perkara Utama Mengenai Fail Meja
by salshark58 Tue May 12, 2015 9:33 am

» SOALAN KBAT
by syrfna Sun Apr 26, 2015 9:08 pm

» Nak atasi subjek yang x pernah lulus !
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:50 pm

» Kawan nk x???
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:48 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:47 pm

» BARU atau BAHARU
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:41 pm

» talk in english, IF YOU DARE!
by Nuhaaa98 Tue Mar 17, 2015 10:41 pm

» geografi NOTA
by logapriya.murugaiah Sat Nov 29, 2014 7:44 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 1:06 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 12:36 pm

» math : Strawberry
by ijibang Wed Nov 26, 2014 1:21 am

» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Nak beli mesin basuh Stress10 Nak beli mesin basuh Ikon_b10 Nak beli mesin basuh Andadibuli Nak beli mesin basuh Berikanper Nak beli mesin basuh Ikon_j10 Nak beli mesin basuh Ikon_a11 Nak beli mesin basuh Ikon_a12
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


Nak beli mesin basuh

5 posters

Go down

Nak beli mesin basuh Empty Nak beli mesin basuh

Post by bazaoyu Tue Feb 02, 2021 10:30 am

Hai semua, nak mintak pendapat korang, korang rasa lagi jimat beli mesin basuh sendiri ke basuh kat dobi je?
Sebab aku dalam seminggu tu 2 kali jugak aku basuh baju. Nak pergi dobi pun jadi malas.
Aku rasa nak beli masin basuh je la, tapi aku risau jugak kalau mesin basuh tak sama kualiti macam dobi, takut basuhan tak sama macam kualiti dobi.

bazaoyu
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 5
Registration date : 25/03/2013

Back to top Go down

Nak beli mesin basuh Empty Re: Nak beli mesin basuh

Post by happygirlet Wed Feb 03, 2021 1:46 pm

kalau ak basuh guna dobi je senang sebab boleh keringkan kalau tak pun basuh kat rumah, keringkan kat dobi. jimat sikit hehehe.
mana2 mesin basuh sama je cuma beza dobi dia ada features yang rumah takada.

happygirlet
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 9
Registration date : 26/09/2013

Back to top Go down

Nak beli mesin basuh Empty Re: Nak beli mesin basuh

Post by jambumerah Wed Feb 03, 2021 1:49 pm

bazaoyu wrote:Hai semua, nak mintak pendapat korang, korang rasa lagi jimat beli mesin basuh sendiri ke basuh kat dobi je?
Sebab aku dalam seminggu tu 2 kali jugak aku basuh baju. Nak pergi dobi pun jadi malas.
Aku rasa nak beli masin basuh je la, tapi aku risau jugak kalau mesin basuh tak sama kualiti macam dobi, takut basuhan tak sama macam kualiti dobi.
nak kualiti macam dobi tu jauh sekali nak dapat wehhh...
kira ok lah seminggu 2 kali macam aku ni seminggu dalam 4 kali jugak basuh baju sebab ramai orang dok 1 rumah...
kadang2 hujan lagi punahhhh baju basah dan x kering... dobi je lah senang kalau musim hujan pegi lah...

jambumerah
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 7
Registration date : 27/09/2013

Back to top Go down

Nak beli mesin basuh Empty Re: Nak beli mesin basuh

Post by samuelbass Fri Feb 05, 2021 6:09 am

Beli je mesin basuh senang sebab kalau kerap g dobi pun bnyk jugak duit habis. Mesin basuh pun bnyk je ada advance technology mcm dobi sekarang ni cuma harga beribu jugak la

samuelbass
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 13
Registration date : 24/09/2013

Back to top Go down

Nak beli mesin basuh Empty Re: Nak beli mesin basuh

Post by happygirlet Fri Feb 05, 2021 4:56 pm

samuelbass wrote:Beli je mesin basuh senang sebab kalau kerap g dobi pun bnyk jugak duit habis. Mesin basuh pun bnyk je ada advance technology mcm dobi sekarang ni cuma harga beribu jugak la
Mana nak cari mesin yg dryer tu? Kena beli dua mesin plak mana ada ruang nak letak haha wash n dry hurmmm better basuh kt rumah, kering kat dobi.. Alah rm 5 je kalau seminggu 2 kali..

happygirlet
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 9
Registration date : 26/09/2013

Back to top Go down

Nak beli mesin basuh Empty Re: Nak beli mesin basuh

Post by happygirlet Fri Feb 05, 2021 5:01 pm

jambumerah wrote:
nak kualiti macam dobi tu jauh sekali nak dapat wehhh...
kira ok lah seminggu 2 kali macam aku ni seminggu dalam 4 kali jugak basuh baju sebab ramai orang dok 1 rumah...
kadang2 hujan lagi punahhhh baju basah dan x kering... dobi je lah senang kalau musim hujan pegi lah...
Kannn! Sekarang musim panas tapi tak menentu jugak kita kerja walaupun pkp still masuk office. Mana ada masa nak kering sidai kan mesti cari dobi punya haha.

happygirlet
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 9
Registration date : 26/09/2013

Back to top Go down

Nak beli mesin basuh Empty Re: Nak beli mesin basuh

Post by aramin Sat Feb 06, 2021 11:11 pm

happygirlet wrote:
samuelbass wrote:Beli je mesin basuh senang sebab kalau kerap g dobi pun bnyk jugak duit habis. Mesin basuh pun bnyk je ada advance technology mcm dobi sekarang ni cuma harga beribu jugak la
Mana nak cari mesin yg dryer tu? Kena beli dua mesin plak mana ada ruang nak letak haha wash n dry hurmmm better basuh kt rumah, kering kat dobi.. Alah rm 5 je kalau seminggu 2 kali..
Alah banyak je brand mesin basuh yg best. Nak amik yg mcm dobi tu beli la yg front load washer punya baru nampak style gitu. Lagipun yg tu lgi elok rasanya

aramin
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 5
Registration date : 05/02/2021

Back to top Go down

Nak beli mesin basuh Empty Re: Nak beli mesin basuh

Post by samuelbass Sun Feb 07, 2021 10:47 pm

happygirlet wrote:
jambumerah wrote:
nak kualiti macam dobi tu jauh sekali nak dapat wehhh...
kira ok lah seminggu 2 kali macam aku ni seminggu dalam 4 kali jugak basuh baju sebab ramai orang dok 1 rumah...
kadang2 hujan lagi punahhhh baju basah dan x kering... dobi je lah senang kalau musim hujan pegi lah...
Kannn! Sekarang musim panas tapi tak menentu jugak kita kerja walaupun pkp still masuk office. Mana ada masa nak kering sidai kan mesti cari dobi punya haha.
Kalau asyik dobi pun bnyk jugak laa duit habis sebab baju anak-anak bnyk kena buat 2 3 kali baru la siap. Dah laa malas nak tnggu berejam kat situ plus tnggu turn org siap lgi

samuelbass
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 13
Registration date : 24/09/2013

Back to top Go down

Nak beli mesin basuh Empty Re: Nak beli mesin basuh

Post by aramin Sun Feb 07, 2021 10:52 pm

aramin wrote:
happygirlet wrote:
samuelbass wrote:Beli je mesin basuh senang sebab kalau kerap g dobi pun bnyk jugak duit habis. Mesin basuh pun bnyk je ada advance technology mcm dobi sekarang ni cuma harga beribu jugak la
Mana nak cari mesin yg dryer tu? Kena beli dua mesin plak mana ada ruang nak letak haha wash n dry hurmmm better basuh kt rumah, kering kat dobi.. Alah rm 5 je kalau seminggu 2 kali..
Alah banyak je brand mesin basuh yg best. Nak amik yg mcm dobi tu beli la yg front load washer punya baru nampak style gitu. Lagipun yg tu lgi elok rasanya
Front load washer tu bnyk je brand tapi kena pilih jugak yg mana lagi elok. Jangan pilih sebab harga murah tapi fungsi x okay sngt pun susah jugak

aramin
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 5
Registration date : 05/02/2021

Back to top Go down

Nak beli mesin basuh Empty Re: Nak beli mesin basuh

Post by samuelbass Sun Feb 07, 2021 11:38 pm

Kalau front load washer boleh survey yg panasonic FX2 series tu pun okay jgk. Brand ni ada technology Blue Ag+ yg boleh hilngkn bacteria kat baju

samuelbass
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 13
Registration date : 24/09/2013

Back to top Go down

Nak beli mesin basuh Empty Re: Nak beli mesin basuh

Post by aramin Sun Feb 07, 2021 11:47 pm

samuelbass wrote:Kalau front load washer boleh survey yg panasonic FX2 series tu pun okay jgk. Brand ni ada technology Blue Ag+ yg boleh hilngkn bacteria kat baju
Best jugak mesin basuh ada teknologi mcm ni sebab musim covid ni paranoid jugak la nak keluar takut kuman melekat kat baju. Ada yg ni senang sikit basuh baju bacteria pun hilang

aramin
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 5
Registration date : 05/02/2021

Back to top Go down

Nak beli mesin basuh Empty Re: Nak beli mesin basuh

Post by samuelbass Mon Feb 08, 2021 5:08 am

aramin wrote:
samuelbass wrote:Kalau front load washer boleh survey yg panasonic FX2 series tu pun okay jgk. Brand ni ada technology Blue Ag+ yg boleh hilngkn bacteria kat baju
Best jugak mesin basuh ada teknologi mcm ni sebab musim covid ni paranoid jugak la nak keluar takut kuman melekat kat baju. Ada yg ni senang sikit basuh baju bacteria pun hilang
Mesin basuh yg biasa mana la boleh hilangkan bacteria mcm ni sebab xde technology ni. baju baby pun boleh je basuh campur dgn baju kita sebab mode blue Ag+ ni guna air sejuk je basuh baju

samuelbass
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 13
Registration date : 24/09/2013

Back to top Go down

Nak beli mesin basuh Empty Re: Nak beli mesin basuh

Post by aramin Mon Feb 08, 2021 5:14 am

Baju baby ni selalu basuh asing je sebab takut mudah luntur dan rosak. Material baju baby kan lain sikit dari baju kita sebab tu selalu hand wash je. Jimat masa dah kalau guna mode blue Ag+ x perlu hand wash dah

aramin
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 5
Registration date : 05/02/2021

Back to top Go down

Nak beli mesin basuh Empty Re: Nak beli mesin basuh

Post by samuelbass Mon Feb 08, 2021 5:54 am

aramin wrote:Baju baby ni selalu basuh asing je sebab takut mudah luntur dan rosak. Material baju baby kan lain sikit dari baju kita sebab tu selalu hand wash je. Jimat masa dah kalau guna mode blue Ag+ x perlu hand wash dah
Betul tu. Baju baby kalau guna mesin basuh manual tu putaran kuat sngt pun buat luntur warna. Better invest duit beli mesin basuh baru drpd luntur warna baju baby. Dah la baju baby ni sama mahal je harga dgn baju kita

samuelbass
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 13
Registration date : 24/09/2013

Back to top Go down

Nak beli mesin basuh Empty Re: Nak beli mesin basuh

Post by aramin Mon Feb 08, 2021 5:58 am

samuelbass wrote:
aramin wrote:Baju baby ni selalu basuh asing je sebab takut mudah luntur dan rosak. Material baju baby kan lain sikit dari baju kita sebab tu selalu hand wash je. Jimat masa dah kalau guna mode blue Ag+ x perlu hand wash dah
Betul tu. Baju baby kalau guna mesin basuh manual tu putaran kuat sngt pun buat luntur warna. Better invest duit beli mesin basuh baru drpd luntur warna baju baby. Dah la baju baby ni sama mahal je harga dgn baju kita
Mesin basuh yg kat dobi pun belum tentu boleh basuh baju-baju baby mcm ni.Tapi bagi aku kalau banyak - banyak fuction n teknologi baru la kan aku rasa berbaloi la kalau bayar 4k. Memudahkan.

aramin
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 5
Registration date : 05/02/2021

Back to top Go down

Nak beli mesin basuh Empty Re: Nak beli mesin basuh

Post by happygirlet Thu Jan 06, 2022 3:50 pm

for me i think better buy washer from panasonic if u want to own ur own washer lah,also this one is a very good quality washer and have so many good technology

happygirlet
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 9
Registration date : 26/09/2013

Back to top Go down

Nak beli mesin basuh Empty Re: Nak beli mesin basuh

Post by jambumerah Thu Jan 06, 2022 4:07 pm

happygirlet wrote:for me i think better buy washer from panasonic if u want to own ur own washer lah,also this one is a very good quality washer and have so many good technology
true better buy washer cause cn use lots of time plus in meantime u can do other stuff too..

jambumerah
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 7
Registration date : 27/09/2013

Back to top Go down

Nak beli mesin basuh Empty Re: Nak beli mesin basuh

Post by happygirlet Thu Jan 06, 2022 4:26 pm

jambumerah wrote:
happygirlet wrote:for me i think better buy washer from panasonic if u want to own ur own washer lah,also this one is a very good quality washer and have so many good technology
true better buy washer cause cn use lots of time plus in meantime u can do other stuff too..
ya lah having our own washer can spend alot from going outside plus now covid and other stuff happening its very dangerous lah right

happygirlet
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 9
Registration date : 26/09/2013

Back to top Go down

Nak beli mesin basuh Empty Re: Nak beli mesin basuh

Post by jambumerah Sat Jan 08, 2022 8:33 pm

happygirlet wrote:
jambumerah wrote:
happygirlet wrote:for me i think better buy washer from panasonic if u want to own ur own washer lah,also this one is a very good quality washer and have so many good technology
true better buy washer cause cn use lots of time plus in meantime u can do other stuff too..
ya lah having our own washer can spend alot from going outside plus now covid and other stuff happening its very dangerous lah right
true la.. more saving what. also washer from panasonic got this blue ag, which provide antibacteria protections..

jambumerah
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 7
Registration date : 27/09/2013

Back to top Go down

Nak beli mesin basuh Empty Re: Nak beli mesin basuh

Post by samuelbass Sat Jan 08, 2022 9:27 pm

bazaoyu wrote:Hai semua, nak mintak pendapat korang, korang rasa lagi jimat beli mesin basuh sendiri ke basuh kat dobi je?
Sebab aku dalam seminggu tu 2 kali jugak aku basuh baju. Nak pergi dobi pun jadi malas.
Aku rasa nak beli masin basuh je la, tapi aku risau jugak kalau mesin basuh tak sama kualiti macam dobi, takut basuhan tak sama macam kualiti dobi.
bagi aku better beli je mesin basuh sebab dobi mmg la kita cuma perlu bayar untuk basuh tapi kalau kita ada emergency ke kan, susah weh nak basuh bajuu..better beli sndiri, kalau duduk sorg beli cikai je

samuelbass
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 13
Registration date : 24/09/2013

Back to top Go down

Nak beli mesin basuh Empty Re: Nak beli mesin basuh

Post by samuelbass Sat Jan 08, 2022 9:30 pm

samuelbass wrote:
happygirlet wrote:
jambumerah wrote:
nak kualiti macam dobi tu jauh sekali nak dapat wehhh...
kira ok lah seminggu 2 kali macam aku ni seminggu dalam 4 kali jugak basuh baju sebab ramai orang dok 1 rumah...
kadang2 hujan lagi punahhhh baju basah dan x kering... dobi je lah senang kalau musim hujan pegi lah...
Kannn! Sekarang musim panas tapi tak menentu jugak kita kerja walaupun pkp still masuk office. Mana ada masa nak kering sidai kan mesti cari dobi punya haha.
Kalau asyik dobi pun bnyk jugak laa duit habis sebab baju anak-anak bnyk kena buat 2 3 kali baru la siap. Dah laa malas nak tnggu berejam kat situ plus tnggu turn org siap lgi
susah kann. lagi lagi kalau kita ni emergency atau nak basuh material yg besar2. macam cadar ke apa.. so susah nanti nak lipat smua tu kat dobi.. lgi2 kalau naik grab.. naya laaa

samuelbass
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 13
Registration date : 24/09/2013

Back to top Go down

Nak beli mesin basuh Empty Re: Nak beli mesin basuh

Post by samuelbass Sun Jan 09, 2022 4:32 pm

samuelbass wrote:
samuelbass wrote:
happygirlet wrote:
jambumerah wrote:
nak kualiti macam dobi tu jauh sekali nak dapat wehhh...
kira ok lah seminggu 2 kali macam aku ni seminggu dalam 4 kali jugak basuh baju sebab ramai orang dok 1 rumah...
kadang2 hujan lagi punahhhh baju basah dan x kering... dobi je lah senang kalau musim hujan pegi lah...
Kannn! Sekarang musim panas tapi tak menentu jugak kita kerja walaupun pkp still masuk office. Mana ada masa nak kering sidai kan mesti cari dobi punya haha.
Kalau asyik dobi pun bnyk jugak laa duit habis sebab baju anak-anak bnyk kena buat 2 3 kali baru la siap. Dah laa malas nak tnggu berejam kat situ plus tnggu turn org siap lgi
susah kann. lagi lagi kalau kita ni emergency atau nak basuh material yg besar2. macam cadar ke apa.. so susah nanti nak lipat smua tu kat dobi.. lgi2 kalau naik grab.. naya laaa
btul awak, melainkan kita ni ada kenderaan sendiri nak selalu pergi dobi and dobi dekat. tpi srs membazir sbb nak kena kluar duit minyak, mmg better beli baru so that kita bleh invest dekat electronic yg nak pakai lama.. tapi awak ada ke washer yg boleh cuci mattress? sy nak cari la kat shopee

samuelbass
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 13
Registration date : 24/09/2013

Back to top Go down

Nak beli mesin basuh Empty Re: Nak beli mesin basuh

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum