FORUM MARI BELAJAR
Selamat datang ke Forum Mari Belajar (MBF)... sila login/daftar... pendaftaran percuma, sangat mudah, sangat cepat & tidak cerewet... ada ruangan yg anda tdk dpt lihat jika tidak login...

Terima kasih atas kunjungan anda...
Ranking Web Pendidikan
Free Ranking System For Malaysian School's Sites and Portals

Klik utk lihat senarai...

ILMU YANG TIDAK TERNILAI... Cgu, ank sy dlm thn 5 dan lmh dlm sub sains.. Sy amat ssh hati krn thn dpn dia pula akan mnduduki upsr. sy mncari2 tips utk sy praktikkn pd ank sy dan di ruangan ini sy temui segalanya.. Ats usaha cgu ini sy mndpt bnyk pengetahuan.. Terima kasih ats usaha cgu semoga diberkati segala ilmu yg dikongsikan brsama... (ummiS 8sept11 12.14am) Klik

Log in

I forgot my password

Who is online?
In total there are 11 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 11 Guests

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 436 on Mon Sep 20, 2010 10:16 pm
Latest topics
» Sila perkenalkan diri anda... tp tdk wajiblah...
by Admin Thu Jun 18, 2015 9:54 am

» soalan BM
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:53 pm

» LATIHAN BAHASA MELAYU UPSR
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:49 pm

» pecahan
by daniya2003 Sat May 23, 2015 8:41 pm

» Karangan : GURU SAYA
by 'Ainun Najihah Tue May 19, 2015 3:55 pm

» 14 Perkara Utama Mengenai Fail Meja
by salshark58 Tue May 12, 2015 9:33 am

» SOALAN KBAT
by syrfna Sun Apr 26, 2015 9:08 pm

» Nak atasi subjek yang x pernah lulus !
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:50 pm

» Kawan nk x???
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:48 pm

» WAJIB DAFTAR SEBAGAI AHLI FORUM
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:47 pm

» BARU atau BAHARU
by Admin Mon Apr 06, 2015 7:41 pm

» talk in english, IF YOU DARE!
by Nuhaaa98 Tue Mar 17, 2015 10:41 pm

» geografi NOTA
by logapriya.murugaiah Sat Nov 29, 2014 7:44 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 1:06 pm

» bahasa melayu
by logapriya.murugaiah Fri Nov 28, 2014 12:36 pm

» math : Strawberry
by ijibang Wed Nov 26, 2014 1:21 am

» Salam Kenal
by erwinmaya Mon Nov 03, 2014 11:42 am

» English Grammar Exercises
by M.TASHVEENA* Sat Oct 18, 2014 11:16 am

» berkongsi belajar Matematik
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:49 pm

» BAHASA MELAYU
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:40 pm

» Koleksi bank soalan UPSR
by M.TASHVEENA* Sun Oct 12, 2014 8:32 pm

» Sport Day
by M.TASHVEENA* Sat Oct 11, 2014 10:08 pm

» SIMPULAN BAHASA
by M.TASHVEENA* Sun Oct 05, 2014 4:29 pm

» English Grammar Exercises 1
by M.TASHVEENA* Sat Oct 04, 2014 8:52 pm

» Body Mass Index (BMI) @ Index Jisim Badan
by cahaya suci Sun Sep 21, 2014 3:03 pm

FMB Chatbox


NOTIS / IKON MBF
Guru Cemerlang : Objektif Stress10 Guru Cemerlang : Objektif Ikon_b10 Guru Cemerlang : Objektif Andadibuli Guru Cemerlang : Objektif Berikanper Guru Cemerlang : Objektif Ikon_j10 Guru Cemerlang : Objektif Ikon_a11 Guru Cemerlang : Objektif Ikon_a12
Online English Dictionary
www.educationatlas.com
16731 blu 0
online education degrees
Pengunjung / Visitors


Guru Cemerlang : Objektif

Go down

Guru Cemerlang : Objektif Empty Guru Cemerlang : Objektif

Post by Cikgu X on Sat Feb 14, 2009 11:53 pm

Guru Cemerlang ialah guru yang mempunyai pengetahuan, kemahiran, dan kepakaran yang tinggi dalam mata pelajaran khususnya dalam bidang pengajaran dan pembelajaran. Guru Cemerlang juga sentiasa berdedikasi dan bermotivasi dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang cemerlang secara berterusan. - Buku Terma Rujukan konsep Guru Cemerlang

Pengetua, Penolong Pengetua, Guru Besar dan Pegawai Pendidikan.

Jawatan-jawatan yang dinyatakan tadi merupakan antara jawatan yang tertinggi dalam bidang perguruan. Kenaikan pangkat dalam bidang perguruan cenderung untuk menjauhkan guru daripada melibatkan diri dalam pengajaran di bilik darjah.

Secara tidak langsung, bidang perguruan kehilangan guru-guru yang pakar dan berdedikasi dalam bidang masing-masing apabila mereka dinaikkan pangkat.

Menyedari hakikat tersebut, kenaikan pangkat Guru Cemerlang diperkenalkan mulai 1993 sebagai peluang kenaikan pangkat yang lebih baik bagi guru gemilang yang tidak meninggalkan bilik darjah.

Objektif kenaikan pangkat Guru Cemerlang

  • Memberi pengiktirafan kepada guru yang cemerlang dalam mata pelajaran atau bidang pengkhususan masing-masing.
  • Meningkatkan pencapaian kualiti pengajaran dan pembelajaran (P&P).
  • Menjadikan Guru Cemerlang role model kepada guru lain.
  • Meningkatkan motivasi guru.
  • Meningkatkan kecemerlangan sekolah dengan berkongsi pengalaman dan kemahiran Guru Cemerlang.
  • Memperluaskan peluang kenaikan pangkat dalam perkhidmatan pelajaran.
  • Membolehkan guru dinaikkan pangkat tanpa perlu meninggalkan tugas mengajar atau bertukar ke jawatan pentadbiran.
  • Menyediakan peluang untuk guru naik pangkat ke gred yang lebih tinggi secara laluan laju (fast track), khas Untuk Penyandang (KUP).
dipetik drpd http://apps2.emoe.gov.my/tayang.php?laman=guru_cemerlang&unit=guru&bhs=my
Cikgu X
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Guru Cemerlang : Objektif Empty Re: Guru Cemerlang : Objektif

Post by sherlyn45 on Sun Apr 19, 2009 11:42 am

terima kasih cikgu kerana memberitahu saya Razz
sherlyn45
sherlyn45
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 7
Registration date : 19/04/2009

View user profile

Back to top Go down

Guru Cemerlang : Objektif Empty Re: Guru Cemerlang : Objektif

Post by reena98 on Tue Apr 06, 2010 6:18 pm

Thank you so much. Love you!!!! I love you

reena98
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 15
Registration date : 23/03/2010

View user profile

Back to top Go down

Guru Cemerlang : Objektif Empty Re: Guru Cemerlang : Objektif

Post by sitimusiahm on Sat Apr 10, 2010 3:35 pm

Ya, betul dan demi untuk mengiktiraf sumbangan guru dalam arena pendidikan negara maka wujud golongan Guru Cemerlang...demi untuk memotivasi dan menghargai sumbangan insan bergelar GURU...

sitimusiahm
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 3
Registration date : 10/04/2010

View user profile

Back to top Go down

Guru Cemerlang : Objektif Empty Re: Guru Cemerlang : Objektif

Post by nur alwani on Sat Apr 10, 2010 4:20 pm

salam..
yup thats right!

guru yang cemerlang dari segi pendidikan, akhlak dan perkara yg positif di mata pelajar2.
akan menjadi role-model.
coz takde guna gak kalu hanya pandai seseorang guru 2 tapi punya akhlak yang tak elok.
bek tak payah.
RIGHT? Guru Cemerlang : Objektif Icon_redface
nur alwani
nur alwani
Moderator
Moderator

Number of posts : 136
Age : 29
Location : malaysia
Humor : JANGAN LETAKKAN KEESAAN ALLAH DI DALAM AKAL FIKIRAN KITA. SETINGGI-TINGGI ILMU DUNIA INI YANG MAMPU KITA KECAPI HANYALAH UMPAMA SETITIS AIR DI LAUTAN
Registration date : 17/02/2010

View user profile

Back to top Go down

Guru Cemerlang : Objektif Empty Re: Guru Cemerlang : Objektif

Post by Cikgu X on Sun Apr 11, 2010 10:24 pm

betul.. seorg guru cemerlang akan menjd contoh kpd guru2 lain atau murid2...

_________________mbf...
Guru Cemerlang : Objektif To_tea16
Cikgu X
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Guru Cemerlang : Objektif Empty Re: Guru Cemerlang : Objektif

Post by miki soo on Sat May 29, 2010 7:30 pm

NAK TANYA SAMAADA 2010 SENARAI GURU CEMERLANG dg34 SUDAH KELUAR????

miki soo
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 3
Registration date : 29/05/2010

View user profile

Back to top Go down

Guru Cemerlang : Objektif Empty Re: Guru Cemerlang : Objektif

Post by Cikgu X on Wed Jun 02, 2010 5:11 pm

itu kurang pasti pula cikgu... tahniah...

_________________mbf...
Guru Cemerlang : Objektif To_tea16
Cikgu X
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Guru Cemerlang : Objektif Empty Re: Guru Cemerlang : Objektif

Post by syedputra on Sun Aug 22, 2010 3:28 am

flower asl...lihat dan pandang guru cemerlang.

1) buka mengata tetapi berkata bahawa guru cemerlang hanya bila ada sesi dicerap atau ada nazir.
2) cuba lihat guru yang dikata cemerlang adakah ia betul2 cemerlang.
3) pandang sikapnya yang suka tunjuk dan dengar kata boss tetapi dibelakang kutuk.
4)lihat guru yang ada masalah datang lewat tetapi guru itu mempunyai usaha yang membina murid berjaya kerana usahanya datang dan memberi seratus peratus kefahaman kepada murid berbanding guru yang tujuk didepan.
5)pandang guru yang ada masalah yang selalu tolong dipadang waktu sukan tetapi pasal lewat 2,3 minit terus di cop tidak ada komitmen.
6)sewajarnya pihak kementerian beri penghargaan kepada guru matapelajaran yang menaikkan peratus sekolah bukan boss sebab selama ini peratus naik nama boss naik jadi berilah motivasi kepada guru.

syedputra
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 3
Registration date : 22/08/2010

View user profile

Back to top Go down

Guru Cemerlang : Objektif Empty Re: Guru Cemerlang : Objektif

Post by Cikgu X on Sun Aug 22, 2010 11:09 am

mudah sj tu cgu... sesiapa guru yg rasa diri layak jd guru cmerlang, kena isi borang memohon... kalau rajin & bagus betulpun tp tdk memohon, confirm tdk dpt... jd sesiapa guru yg mgkin kurang baik tp ada memohon dan dpt, anggaplah itu rezeki guru tersebut... Guru Cemerlang : Objektif Icon_smile nak buat mcmana, kementerian sdh luluskan permohonannya... yg tak memohon, jgn haraplah tiba2 dtg surat tawaran guru cmerlang... Guru Cemerlang : Objektif Icon_biggrin ada guru yg cakap tdk berminat jd guru cmerlang, tp kalau saya diberi peluang dan rasa layak, hehehe pasti saya memohon sb naik gaji beb... ada juga duit tambahan buat beli keperluan rumah...

_________________mbf...
Guru Cemerlang : Objektif To_tea16
Cikgu X
Cikgu X
Special Rank

Number of posts : 3202
Registration date : 12/11/2008

View user profile

Back to top Go down

Guru Cemerlang : Objektif Empty Re: Guru Cemerlang : Objektif

Post by Higashi on Fri Aug 27, 2010 5:43 pm

Ya betul, selagi ada peluang bagus rebut peluang..kita berbakti kepada sekolah(sebagai GC), kita dapat duit tambahan (naik gaji), kira adil lah kan..daripada mati-matian buat kerja cemerlang di skul tapi gaji sama jak baik apply GC, gaji naik. Tak sia-sialah sumbangan kita.. Very Happy
Higashi
Higashi
MBF New Member
MBF New Member

Number of posts : 12
Registration date : 15/05/2009

View user profile

Back to top Go down

Guru Cemerlang : Objektif Empty Re: Guru Cemerlang : Objektif

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum